Inkomstenbelasting 2011

Inkomstenbelasting is een zeer brede term met veel synoniemen en aliassen. Toch betekent het overal ter wereld wel ongeveer hetzelfde. Inkomstenbelasting is een belasting die een staat (bijvoorbeeld een land) aan zijn inwoners oplegt mits deze aan de bepalende criteria voldoen. Het betekent letterlijk dat men een deel van zijn inkomen af moet staan. Hoeveel dit bedrag is, en aan wie je het af moet staan verschilt per situatie. In enkele landen kunnen meerdere inkomstenbelastingen worden geheven. Dan zou je bijvoorbeeld belasting betalen aan de staat, provincie en daarna de gemeente!

In Nederland staat inkomstenbelasting voor één specifiek type belasting namelijk de rijksbelasting. De wet die dit regelt heette tot 2001 de Wet inkomstenbelasting 1964 waarnaar hij verder ging als de Wet inkomstenbelasting 2001.

 

Wanneer is de inkomstenbelasting 2011 van toepassing?

Wanneer je geld verdient moet je belasting betalen, dat is logisch. Toch weten veel mensen niet de exacte regels.

Een inkomstenbron is al reden genoeg om inkomstenbelasting te moeten betalen. Maar wat is nou precies de definitie van een inkomstenbron?

  • Je participeert in de Nederlandse economische markt en drijft handel, verkoopt diensten of bent in loondienst
  • De inkomsten die je binnen hebt gehaald met het bedrijven van deze activiteiten zijn in je bezit
  • Er is met ‘voorbedachte rade’ gehandeld, geld verdiend en ondernomen.

Als u aan deze eisen voldoet dan kunt u geen enkele rechter meer wijsmaken dat u geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Ook niet dat u ‘niet doorhad’ dat u winst maakten of geld verdienden. Uiteindelijk betaalt iedereen netjes, zo houden wij ons land draaiend.

Artikel